Suomalainen IT osaaminen ja teknologinen edistyminen on jo kohtuullisen tunnettua ympäri maailmaa. Yhteiskuntamme infrastruktuuri teknologisesti, mitä tulee digitalisaatioon, on maailman ehdotonta parhaimmistoa. Viime vuosina tietysti globaali pandemia on vaikuttanut IT sektorin kasvuun negatiivisesti, mutta valoa näkyy jo tunnelin päässä.
Teknologia-ala työllisti vuonna 2020 n. 308 000 työntekijää, kun taas n. 650 000 työntekijää yhteensä toimivat epäsuoremmin saman alan piirissä. Teknologia-ala on suomen tärkein vientituote ulkomaille. Teknologiayritykset houkuttelevat paljon kovapalkattuja ammattilaisia ympäri maailmaa, joka taas tuo paljon veronmaksajia, joka mahdollistaa hyvinvointivaltion olemassaolon, ja korkeammat yhteiskunnalliset standardit. IT on osa teknologia alaa, kuin on myös esimerkiksi mekaaninen insinöörityö.
IT-alan lukuja
Informaatioteknologia/tietotekniikka-alan yhteenlaskettu liikevaihto on vuodesta 2008 vuoteen 2018 lähes tuplaantunut. Käytännössä tämä liikevaihto tarkoitti vuonna 2018 n. 14 miljardia euroa. Sen kasvu on helposti selitettävissä digitalisaation myötä, eli teknologian siirtyminen yrityksiltä arkielämään ja sitä kautta kaupalliseen maailmaan. Esimerkiksi ohjelmistokehittäjille löytyy vuonna 2021 töitä enemmän kuin melkein mille tahansa muulle ammattilaisille. Nokia Oyj työllistää yksin n. 100 000 työntekijää, ja sen liikevaihto oli vuonna 2019 n. 23 315 miljoonaa euroa. Taas toinen tunnettu suomalainen IT-yritys TietoEVRY Oyj työllistää n. 23 000 työntekijää. Tieto rakentaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja muille yrityksille, jotka kohtaavat digitalisaation tuomia haasteita. Esimerkiksi logistiikka ja autoteollisuus, tai vaikkapa Posti tarvitsevat kaikki tietojärjestelmiä joita yritykset kuten Tieto rakentelevat. Heidän liikevaihto taas vuonna 2020 oli n. 2 786 miljoonaa euroa.
Kestävää kasvua
Suomalainen IT sektori tunnetaan etenkin heidän ympäristöystävällisistä, kestävän kehityksen ratkaisuista. Ilmastoriskien torjunta ja yleinen energiatehokkuus eivät ole pelkkää PR-huuhaata, vaan ihan oikeasti suomessa hyvin toteutettuja asioita. Hyväntekeväisyydestä voi lukea moneen otteeseen IT-alan parissa.
Mobiilipelaamisen edelläkävijät
Rovio saattaa olla monelle jo tuttu nimi. Kyseessähän on tietysti Angry Birds pelihitin kehittäjätiimi. Mobiilipelien kehitys ei vaadi läheskään yhtä suurta tiimiä, kuin esim. Tieto, KONE tai Nokia tarvitsevat. Rovio Entertainment työllistääkin n. 500 ammattilaista, mutta liiketoiminta on edelleen erittäin hyvällä mallilla. Koska Angry Birds on niin tunnettu pelimaailma, on Rovio yksinkertaisesti jatkanut sen kehitystä, ja ostanut lukuisia muita firmoja ympäri Eurooppaa laajentaakseen portfoliota. Supercell on hyvin samankokoinen firma, ja sen tunnetuin peli on ehdottomasti Clash of Clans, ja useita ”Clash”-pelejä on tuotu tämän jälkeen markkinoille.