Vaikutusvaltaisimmat suomalaiset teknologiayritykset

Vaikutusvaltaisimmat suomalaiset teknologiayritykset

Lukeaika:1 minuuttia, 47 sekuntia

Suomessa teknologia-ala voi hyvin edelleen tänä päivänäkin. Kun puhutaan suurista suomalaisista teknologiafirmoista, tulee monelle ensimmäiseksi mieleen varmasti Nokia, mutta teknologiamaailman kenttä on muuttunut paljon Nokian valta-ajoista lähtien. Vaikkakin on tietysti Nokia edelleen valtavan vaikutusvaltainen yritys suomessa. Nokia joutui muuttumaan kuitenkin puhelimien valmistuksesta muihin asioihin, kuten 5G-verkkojen rakentamiseen, aina Taiwanissa asti. Puhelimien valmistus taas siirtyi pääasiallisesti HMD Globalin käsiin, ja vaikkei Nokian dominointi enää samalla tavalla ole voimissaan kuin 20 vuotta sitten, ovat Nokian älypuhelimet edelleen suhteellisen trendikkäitä, etenkin maissa kuten Intiassa, jossa käyttäjät arvostavat ensisijaisesti kestäviä, laadukkaita älypuhelimia, joita ei tarvitse korvata uudella kerran vuodessa, ja sellaisia, joiden korjaaminen on helpompaa.

Tietoteknologia on viimeisen vuosikymmenen aikana siirtynyt yhä vahvemmin mobiililaitteiden pariin. Ihmisille on tärkeää, etteivät he joudu uhraamaan omaa puhelinyhteyttä liikkuvuuden vuoksi. Paljon Euroopankin sisällä on vielä vaikeuksia pitää hyvä puhelin- tai laajakaistayhteys, etenkin jos mennään paikalliseen Lappiin. Suomessa tämä ongelma ei ole läheskään yhtä oleellinen, joten siksi emme osanneet välttämättä ymmärtää, kuinka Nokian liike siirtyä pääasiallisesti verkostolaitteiden valmistukseen, suunniteluun ja asentamiseen ympäri maailmaa, oli niin järkevää.

Nykyisin mobiilimaailma vaikuttaa teknologiayritysten liikkeisiin eri tavalla. Datan analysointi on valtava bisnes nykypäivänä. Yritykset kuten GameRefinery, joka tarjoaa suurille pelikehittäjille (mm. japanilainen Square Enix) taustadataa, joiden perusteella optimoidaan mm. mobiilipelien kaupallistaminen. Taas itse pelejä kehittelevät firmat kuten legendaariset Rovio Entertainment ja Supercell voivat edelleen todella hyvin tänä päivänä, ja uusia mobiilihittejä odotetaan yhtä innokkaasti nykyisin kuin ennenkin.

Tähän liittyen myös Elisa, Telia Finland ja DNA ovat hyvin relevantteja: Nämä yritykset keskittyvät enemmän tietoliikennepalveluihin, kuin itse laitteiden valmistuksiin. Taas laitteiden suojaamiseen on olemassa F-Secure, joka tarjoaa sekä yrityksille että yksityisillekin ihmisille pääasiallisesti virusten torjuntaa varten luotuja ohjelmia. Tieto Finland, tai TietoEVRY on edelleen pohjoismaiden suurimpia IT-alan yrityksiä, ja he tarjoavat laajamittaisia palveluja muille IT-firmoille. Heillä on edessä uusia haasteita; kuinka keskittää omaa osaamista ja palveluiden tarjoamista.

Voimme myös tietysti mainita muita uudempia tulokkaita, kuten Wolt, eli ruuantilauspalvelu, joka on valloittanut maita ympäri maailmaa helppokäyttöisyytensä ansiosta. Hauskaa kyllä, vielä itse suomessa, eli sen lähtömaassa ei Wolt ole toistaiseksi saavuttanut täyttä suosiota, sillä sen pääasiallinen kilpailija Foodora voi suomessa hyvin. Tämä arkinen helppous kiinnostaa ihmisiä, ja tästä on todiste myös ruotsalaisten Trustlyn sekä Klarnan nousu. 

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %